Så skapar du en effektiv tradingplan

Publicerad: 26. september 2022

När man startar ett företag finns det oftast en tydlig affärsidé och en plan över hur vinst ska generas. Märkligt nog är det många som inte är beredda att göra samma förarbete när det kommer till trading – även om det sägs att du bör sköta din trading som ett företag.

Vi kan inte säga tillräckligt många gånger hur viktigt det är att ha en utarbetad tradingplan. Du måste ha en karta som du navigerar efter under din tradingresa. Annars är risken överhängande att reptilhjärnan tar över och du plötsligt tar förhastade och oövervägda beslut som inte är gynnsamma för dig.

En tradingplan hjälper dig med att inte komma på villovägar under din tradingresa.

En tradingplan kan vara nästintill oändligt lång och innehålla alla tänkbara scenarion. Men om du är relativt ny inom trading är det bäst att inledningsvis hålla den kort och enkel. Utarbeta en plan för det du vet nu och uppdatera den kontinuerligt när du förädlar dig ny kunskap.

Ett gott råd är att fokusera på dessa tre punkter:

  • Val av marknad/instrument
  • Definiera din strategi
  • Trade management
Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här

Val av marknad/instrument

Många tror att ju fler marknader de handlar på, desto större chans har de att lyckas. Men med trading är det ofta “less is more” som gäller. En god idé är därför att välja en eller några marknader du förstår dig på och håll dig till dem.

Om du handlar valuta, index eller råvaror är urvalet av instrument relativt litet. Men om du handlar aktier eller kryptovaluta kan det vara bra att filtrera i urvalet av symboler. Exempelvis kan du scanna efter breakout-möjligheter i de starkaste aktiesektorerna eller i krypto scanna efter de valutor som har fallit eller stigit mest den senaste tiden.

Oavsett vilken marknad man tittar på så vill traders generellt ha två nyckelfaktorer uppfyllda:

  • Volatilitet
  • Likviditet

Om en tillgång inte har tillräcklig likviditet kan det vara svårt att komma ur dina positioner. Framförallt om du har ett större handelskonto och exempelvis handlar svenska småbolagsaktier från de mindre listorna.

Om en tillgång inte har tillräcklig volatilitet blir det svårt att skapa en positiv avkastning utifrån de små kursrörelserna. För de flesta traders är volatilitet helt enkelt essentiellt.

Läs gärna vår guide i hur du handlar DAX-indexet. Det uppfyller med råge båda dessa kriterier.

Definiera din strategi

När du vet vilken marknad du handlar på är nästa steg att definiera vad som faktiskt räknas som en trading-möjlighet. De bästa trading-planerna har tydliga kriterier för detta, du ska snabbt och enkelt kunna se när du ska handla och inte.

Exempelvis på strategi om du handlar aktier:

  • Index trendar upp (över MA200).
  • Aktien ligger över både MA 200 och MA 50.
  • Aktien gör ett breakout från en motståndsnivå som har testats två gånger. Volymen är minst dubbelt så hög som den högsta volymen de 5 föregående handelsdagarna.
  • Det är en acceptabel risk/reward på minst 1:2

Du bör vara hård i dina kriterier, men inte för hård. Generellt sett kan det vara bra att sikta på att det i genomsnitt ska uppstå minst en tradingmöjlighet om dagen om du daytradar och några stycken i veckan om du swingtradar.

Nästa steg är att du definierar din entry, stop loss och take profit. Detta ska vara så enkelt och så logiskt som möjligt. Vid en breakout-strategi kan stop loss exempelvis sättas under breakout-candlet och entry göras när/om kursen passerar över detta, som i strategin beskriven i denna artikel. Du kan sedan ta din vinst enligt någon av dessa strategier.

En strategi med en enkel entry och stop loss-placering. Det behöver inte vara mer komplicerat än så.

Trade management

Att hitta tradingmöjligheter av hög kvalitet spelar liten roll om du förlorar allt i en enda handel. På grund av detta innehåller de bästa tradingplanerna en gedigen riskhanteringsplan som utgår från ”worst case scenario”. Nedan är några förslag på saker du bör tänka på:

Totalt konto-stop

Precis vad det låter som. När du har förlorat en viss procent av ditt trading-kapital så slutar du att handla. Du stänger alla dina positioner och analyserar vad som gick fel. Endast när du har förstått detta och åtgärdat problemet får du återgå till att handla igen. I industrin är detta nummer vanligtvis 10%.

Risk per tema

Detta ser till att du inte “satsar för mycket på en häst”. Exempelvis om du äger flera bolag i samma sektor kommer deras utveckling i hög grad troligtvis att korrelera, även om de erbjuder olika produkter och tjänster. Det är därför en bra idé att sprida ut risken på fler sektorer och eventuellt olika valutor och länder också, beroende på vad du handlar.

Risk per position

En vanlig strategi bland traders är att endast satsa mellan 1-2% av ditt konto i varje handel. På så sätt kan du förlora många gånger i rad utan att det påverkar ditt tradingkapital för mycket. Detta är en generell regel och beror givetvis på din strategi och storleken på ditt tradingkonto.

Lär dig mer om riskhantering i vår gratis kurs Kickstarta din daytrading.

Vill du daytrada? Vi rekommenderar tradingplattformen Markets.comKlicka här

Sammanfattning

En väl utarbetad tradingplan är A och O för att lyckas som trader. Inled med att skriva en enkel plan som du uppdaterar kontinuerligt. Viktiga faktorer att se på är val av marknad, strategi och riskhantering. Du kommer aldrig att ångra att du skrev en tradingplan, så sätt igång om du inte redan har en!

Med Markets kan du spekulera i kursfall med hävstång Klicka här
Spread the love