Med tradingstrategier är det ofta ju simplare desto bättre som gäller. Här är ett exempel på en sådan strategi som kan ge en fantastisk avkastning om du kommer in rätt i marknaden.
Strategin har backtestats med goda resultat. Vi har testat den på 2-, 5- och 30-minuter-grafen i Dow Jones, DAX och FTSE där vi har fått liknande resultat, oavsett marknad och timeframe. Tänk på att endast handla innanför den specifika börsens öppettider då signalen är mer pålitlig då på grund av större likviditet.
Gör följande:
- Hitta en marknad som trendar. Riktningen spelar ingen roll, strategin fungerar åt båda hållen och på alla timeframes. I detta exempel har vi valt 4-timmars grafen på guld.
- Lägg in indikatorerna Simple moving average, SMA 20, (Glidande medelvärde) och Exponential moving average EMA 8, (exponentiellt glidande medelvärde). I detta exempel har vi valt grön färg på SMA 20 och röd färg på EMA 8. Läs vår artikel om glidande medelvärden här.
Guldmarknaden trendar här uppåt. När marknaden återhämtar sig, gör en pullback, i regionerna av den röda eller gröna linjen, håller du utkik efter ett candlestick-mönster som liknar det på bilden nedan.
Detta kallas för bullish engulfing och definieras av att det är grönt och att dess kropp är större än, och alltså ”slukar” (engulfs) föregående candles kropp. Detta indikerar fortsatt styrka och att marknaden potentiellt kommer fortsätta uppåt. På guldgrafen ovanför har vi markerat ett bullish engulfing-candle med en pil.
Du går lång i marknaden OM nästföljande candle går över bullish engulfing-candlet, vilket det gör i detta fall. Du sätter din stop loss precis under bullish engulfing-candlet. Se bilden till höger.
Nu är du inne i marknaden och den fortsätter trenda uppåt.
När du börjar handla på en ny plattform är det inte alltid man vet hur t. ex. indexen är namngivna. Här är några av de vanligaste beteckningarna från Markets.com, som ofta också ofta används på andra plattformar: Man kan hitta det tyska DAX-indexet genom att söka på “Germany 30”, medan Dow Jones är “USA 30” och det engelska FTSE-indexet kallas UK 100. Guld kallas helt enkelt “Gold” på de flesta plattformar.
|
När ska du då sälja?
Detta kan vara bland det svåraste i trading. En del säljer sina positioner för tidigt för att de vill ha snabb vinst medan vissa håller på dem för länge i önskan om att marknaden ska fortsatta uppåt men till deras förtvivlan backar den istället. Det är viktigt att acceptera att du inte konsekvent kommer kunna sälja på toppen, precis som du konsekvent inte kommer kunna köpa på botten.
Det är här den röda linjen, EMA 8 kommer in i bilden. Du säljer helt enkelt när ett candle stänger under EMA 8, OM nästföljande candle går under det som stängde under EMA 8. Detta kan indikera att en potentiell vändning kommer att ske i marknaden.
Det kan vara väldigt betryggande, speciellt för en ny trader att ha en mekanisk signal som bestämmer när man ska gå ut ur marknaden. Det kan annars vara svårt att bedöma och för många blir det ett beslut grundat på magkänsla, något som i längden inte är en särskilt hållbar strategi.
Du kan säkert se flera bullish engulfing candles i guldexemplet. Med det vi valde hade din risk/reward blivit hela 16 gånger. Se den röda ringen i bilden. Ett större bullish engulfing candle indikerar mer styrka, men ger samtidigt en sämre risk/reward jämfört med ett litet candle, där du däremot inte har samma tecken på styrka och därmed mindre “säkerhet”.
Markets.coms tradingplattform MarketsX har ett smart verktyg likt det i bilden där du kan enkelt kan mäta din risk/reward-kvot. Du kan läsa vår recension av Markets.com här.
Om du går kort är mönstret det motsatta och kallas då bearish engulfing pattern och ser ut som på bilden.
Många upplever att det kan vara enklare att gå kort. Detta kan bero på att marknaden generellt faller snabbare än den stiger och det blir mentalt ”lättare” att vara inne i en sådan trade. När marknaden stiger byggs den ofta upp långsammare och det ger mer tid till tvivel, vilket kan leda till att man fattar felaktiga och drastiska beslut.
Hur vet man då att en marknad trendar? Det finns flera sätt men ett enkelt kan vara att du även lägger på ett Moving average 200, MA 200 (Glidande medelvärde) och du har som regel att du endast får ta trades när marknaden ligger över eller under det, beroende på om du vill gå lång eller kort. Om marknaden befinner sig på ena sidan av MA 200 samt MA 20 och 8, indikerar det ofta att den trendar starkt.
Här är ett exempel där marknaden faller i det tyska DAX-indexet på 5-minutersgrafen. Här har vi även lagt till ett glidande medelvärde 200 (den blå linjen) så vi får bara gå in i marknaden när vi befinner oss under den.
I detta exempel hade risk/rewarden blivit runt 6 gånger. Du kan säkert se fler exempel på bearish engulfing candles i bilden. Ibland lyckas de, ibland inte. Men om du bara lyckas fånga en sådan här rörelse tar den igen för många förluster.
Fokusera på marknader med lågt spread. Ju lägre spread, desto högre kommer din risk/reward-kvot att vara. Markets.com har bland det lägsta spreadet på DAX-indexet, helt ner på endast 0,8 punkter i skrivande stund.
|
Det kan vara lätt att se dessa mönster i efterhand när de redan har bildats på ett chart. Men när du sitter ”live” och ska ta en trade, nästan på toppen i en starkt trendande marknad kan det vara mentalt svårt att ta traden då det ofta känns som att marknaden har nått sin topp.
Price action-mästaren Al Brooks sammanfattar denna känsla på ett bra sätt:
“Trender skapar alltid pullbacks som ser ut att vara ett förfärligt ställe att gå in i marknaden, men som egentligen är profitabla, och vändningar som ser bra ut men som är förluster. De flesta pullbacks skapar precis så mycket klimax att traders undrar om trenden är över och lurar traders från att gå in i marknaden vid pullbacken”
Det är viktigt att du själv backtestar strategin och ser att den fungerar för dig. När du testat den ett tag kommer du säkert kunna lägga till egna regler så den passar din tradingstil.