Som aktiv trader letar man efter en fördel i marknaden där man har störst chans för att tjäna pengar. Ibland måste man leta länge men det finns faktiskt en möjlighet framför näsan på traders nästan varje dag. Det rör sig om vissa specifika tider då marknaden har en tendens att stiga. I denna artikel berättar vi om var och en av dessa möjligheter.
|
Tid på dagen
De flesta aktiva traders vet hur de första sekunderna efter börsens öppning kan vara. Här kastar sig alla aktörerna frossandes ut i marknaden och algoritmer, hedgefonder och privata handlare kämpar vilt för att komma in i dagens trend.
Forskning visar dock att det faktiskt bäst kan betala sig att hoppa in i marknaden i slutet på dagen, precis innan börsens stängning. Här är det nämligen en tendens att börsen stiger – framförallt med mindre aktier på den amerikanska marknaden.
Samtidigt visar annan research att det lönar sig att köpa S&P 500-indexet strax före stängningstid och hålla positionen över natten för att sälja när börsen öppnar dagen därpå. Se bilden ovan.
En förklaring kan vara att många bolag ofta offentliggör viktiga nyheter precis efter marknaden stänger och då bolagens egna nyheter vanligtvis är positivt vinklade kan du genom att handla före stängingstid rida med på ökningen när marknaden öppnar med ett “gap” nästa dag.
Dag i veckan
Måndag uppfattas som en tråkig dag för många löntagare. Det kan vara svårt att hitta arbetsrytmen igen efter helgens upplevelser och det smittar av sig på produktiviteten. Flera undersökningar visar faktiskt att början på veckan också är tråkig på aktiemarknaden. Måndag är otvivelaktigt den dag då det är störst risk för fallande kurser på börsen, varefter marknaden har en tendens att rätta till sig – där onsdag och fredag bjuder på flest fyrverkerier.
Det är svårt att finna en rationell förklaring på fenomenet men det är möjligt att många blankare stänger deras positioner på fredagen i rädsla för att bli fångade i en positiv nyhet under helgen. Det innebär stigande priser. Samma blankare återvänder i sin tur till marknaden på måndagar, varpå priserna har en tendens till att bli nedtryckta.
Dag i månaden
Ingen dag är den andra lik. Det gäller framförallt på aktiemarknaden. Tittar man på avkastning är det nämligen en tydlig tendens till att dagarna precis runt månadsskiftet ger de största ökningarna. Tendensen gäller för alla de globala marknaderna (framförallt den japanska) och detta har dokumenterats i åtskilliga undersökningar. Uppgången i aktiemarknaden sker under sju dagar som täcker de sista fyra dagarna i månaden och de tre första i den följande månaden.
Det finns flera rationella förklaringar på denna tendens. En av förklaringarna är att det utbetalas lön antingen den sista i månaden eller den första den följande månaden, varefter nytt kapital kommer in i marknaden. Pengaströmmen gäller också banker och pensionsfonder som får nytt kapital till investering omkring månadskiftet. Se grafen nederst i denna artikel.
Strategi: Så kan du utnyttja tendenserna
Lägger man ovanstående tendenser ihop är det relativt simpelt att bygga en handelsstrategi som utnyttja tidsrörelserna i marknaden. Exempelvis kan du välja att köpa ett stort aktieindex, t.ex. S&P 500 måndag eftermiddag/kväll (amerikansk tid) före den 26/27 i varje månad. Därmed borde du kunna köpa på botten som oftast har bildats runt måndagen, varefter du får ta del av den typiska ökningen över natten till tisdagen och över veckan mot fredag – och i slutändan också ökningen som statistiskt sker vid månadsskiftet. Kom dock ihåg att allt är baserat på statistik. Historiska rörelser är ingen garanti för framtiden och det finns gott om undantag.
|
Om du gärna vill ta del av uppgången som tenderar att ske i slutet av dagen, framförallt i small cap-aktier, kan du istället för att köpa S&P 500 välja att köpa Russel 2000-indexet som täcker just amerikanska small cap-aktier. Detta index kan också köpas som en ETF under namnet IWM.
På handelsplattformen Markets heter S&P500 “USA 500” och Russel 2000 “USA 2000”. (Future).